V Rakúsku progresívna daň vzorne funguje, tvrdí Pavol Paška

24.10.2012 Bratislava

Bratislava 24. októbra (TASR) - Susedné Rakúsko je dobrým príkladom toho, že citlivý progresívny prístup k daniam a odvodom nedevastuje ekonomiku, ale vytvára dobre fungujúci ekonomický a sociálny systém. Vyhlásil do dnes predseda Národnej rady (NR) SR Pavol Paška (Smer-SD) po stretnutí so šéfkou rakúskeho parlamentu Barbarou Prammerovou.

"Zhodli sme sa aj na témach, ktoré nás trápia spoločne, a to je naša európska budúcnosť, budúcnosť v eurozóne, ochrana našej spoločnej meny. Hovorili sme aj o vysokej úrovni spolupráce medzi našimi národnými parlamentmi," priblížil Paška.

"Na veľmi veľa riešení máme spoločné názory. Práve národné parlamenty zohrávajú ústrednú úlohu v riešení krízy a myslím si, že práve spolupráca národných parlamentov môže viesť k tomu, aby sa kríza podarila preklenúť v celej Európe," doplnila ho Prammerová.

Daň z finančných transakcií chcú obaja

Tiež pripomenula, že Rakúsko bolo prvou krajinou, ktorá schválila zdanenie finančných transakcií, pričom táto úprava tam prešla jednohlasne. Teší ju preto, že aj Slovensko patrí do skupiny desiatich krajín, ktorú takúto daň podporujú. "Daň z finančných transakcií je kľúčom k tomu, aby sa generovalo viacej peňazí do rozpočtov a aby za krízu zaplatili 'tí správni'. Myslím si, že obyvateľstvu musíme dať jednoznačný signál, že ich v tom nenecháme a nebudeme prenášať záťaž krízy na ľudí, ktorí ju nespôsobili," podotkla šéfka rakúskeho parlamentu.

Hoci dnes téma atómových elektrární nebola súčasťou rokovaní, Paška priznal, že ide zrejme o jedinú citlivú tému v bilaterálnych vzťahoch oboch krajín. "Ale aj tu sa vedie veľmi intenzívny dialóg na najvyššej politickej, ale aj na odbornej a technickej úrovni," dodal predseda NR SR.
 

Vyberte región